Kasulikud nõuanded

3 võimalust aiasaaduste säilitamiseks

Vaata kõiki köögitehnika pakkumisi
26.08.2022
konserveeritud köögiviljad purkides tumedal laual

Suvi rõõmustab meid igal aastal värskete aiasaadustega – vitamiinirikkad marjad, mahlased tomatid, krõbedad kurgid ning kõikvõimalikud kasulikud köögi- ja puuviljad. Kuna Eesti suvi on üpris üürike, tuleb igast päikeselisest päevast viimast võtta. Ning selleks, et maitsvaid aiasaadusi ka külmal ajal nautida, tasub suvel veidi vaeva näha ning marju-juurvilju kappidesse koguda. Sellest, millisel moel talveks aiasaadusi koguda, alljärgnevas artiklis juttu teemegi.

Selleks on 3 peamist võimalust: külmutamine, kuivatamine ja konserveerimine. Mil moel üht või teist aiasaadust kappidesse koguda, oleneb sellest, millised on su toitumisharjumused ja ideed.

Näiteks kui kasvatad kodus mustikaid või mustsõstraid ja armastad ülekõige marjakooke, on kõige mõistlikum marju sügavkülmutada. Kui su kodus ei levi küpsetiste aroom just kuigi sageli ning armastate kohvi kõrvale hoopis krõbedat moosisaia ampsata, on parimaks võimaluseks keeta maitsvaid moose ning säilitada neid väikestes purkides. Kui aga armastad liha kõrvale vürtsikaid moose soetada, siis tasub neid suvisel ajal omal käel küpsetest tomatitest või teistest aiasaadustest valmistada. Seega, talveks köögiviljade ja puuviljade ettevalmistamisel tuleb kõigepealt läbi mõelda, kuidas neid talvel plaanite kasutate. Nii ei teki olukorda, et järgmisel suvel on kapid moosidest ja külmutatud marjadest pungil.

Järgnevalt vaatame lähemalt üle kõik kolm hoidistamise võimalust.

Külmutamine

Külmutamine on ilmselt kõige lihtsam viis köögiviljade, marjade või puuviljade pikaajaliseks säilitamiseks. Ehkki marju on suhteliselt lihtne külmutada, siis köögiviljade toiteväärtuse hoidmiseks lihtsalt pesemisest, kotti panemisest ja sügavkülma asetamisest kahjuks ei piisa. Siin mõned nutikad külmutamise reeglid:

puu- ja juurviljad sügavkülmutuskarpides

  • Ettevalmistus. Enne külmutamist tuleb köögiviljad, puuviljad ja marjad valmistada lõpptarbimiseks nii hoolsalt ette kui võimalik. See tähendab, et aseta need sügavkülma nii, et oleks võimalik neid kohe pärast sulatamist kasutada ning et need võtaksid sügavkülmas võimalikult vähe ruumi. Koori herned kaunadest, lõika brokoli ja lillkapsas väiksemateks tükkideks, eemalda marjadelt ja puuviljadelt varred. Ei tasu külmutada ka terveid puuvilju. Parem on need koorida ja mugavateks viiludeks või tükkideks lõigata.
  • Keetmine. Kui külmutad puuvilju ja marju, jäta see samm vahele. Ent peaaegu kõiki köögivilju soovitatakse enne külmutamist veidi keeta ja seejärel korralikult jahutada. Keedetud köögiviljad säilitavad oma värvi ning neis säilib rohkem vitamiine. Selleks pane vesi suurde potti keema ning hauta köögivilju (ära kunagi küpseta mitut tüüpi köögivilju korraga), kata pott kaanega ja oodake, kuni vesi uuesti keema tõuseb. Köögiviljade küpsetamiseks kuluv aeg sõltub täpselt sellest, millise köögiviljaga tegu ja millisteks tükkideks see on lõigatud. Näiteks spargleid on tarvis keeta vaid paar minutit, brokolit, rooskapsast või teisi kõvemaid köögivilju tuleb aga keeta vähemalt 5 minutit. Kõige olulisem on köögivilju mitte täielikult läbi keeta, vaid ainult kergelt pehmemaks hautada. Internetist leiad ingliskeelsest artiklist "Bleaching time for vegetables" erinevate köögiviljade soovitusliku küpsetamise aja. Peaaegu kõigi meie aedades kasvavate köögiviljade jaoks piisab hautamiseks enamasti ühest kuni viiest minutist.
  • Jahutamine ja kuivatamine. Kui külmutad puuvilju ja marju, siis piisab külmutatavate saaduste hoolikast pesemisest või külmas vees leotamisest. Seejärel aseta need paberrätikule ja lase hästi kuivada. Kui köögiviljad keedetud, tuleb järgmiseks sammuks need vee ja jääga kaussi asetada. Kui vesi soojeneb, lisa jää. Seejärel aseta need paberrätikule ja lase kuivada.
  • Pakendamine. Seda on võimalik teha alles pärast köögiviljade, puuviljade ja marjade täielikku kuivamist. Vastasel juhul sulavad kõik saadused üheks suureks tükiks. Kauplustes on saadaval spetsiaalseid jahutuskotte, kuid suurepäraselt sobivad ka tavalised kilekotid või karbid. Kui sügavkülm on äärmiselt väike, tasub kasutada vaakumkotte. Kotist õhku välja pressides on pakend äärmiselt väike ning kui õhk koti sisse ei pääse, on võimalik toitu veelgi kauem säilitada. Tõsi, selleks vajate ka spetsiaalset vaakumpakendajat, mis tõmbab pakendist õhu välja ja suleb koti serva. Selliseid kotte saad kasutada mitte üksnes sügavkülmikus, vaid ka teiste külmkapis hoitavate toiduainete jaoks, nii säilib toit tunduvalt kauem värske ja maitsvana.


Siiski tuleb täheldada, et mitte kõiki köögi- ja puuvilju pole võimalik sügavkülmutada. Näiteks ei ole võimalik säilitada sügavkülmas kapsast, sellerit, salatit, kurki, redist ega ka maitsetaimi, sest need muudavad oma maitset ja välimust. Seetõttu tuleks taolise värske kraami jaoks valida veidi teistsugused toidusäilitamise meetodid.

Tasub aga meeles pidada, et asjadest pungil sügavkülmik külmutab halvasti ning see võib teie pakendatud tooteid kahjustada. Kui vajate lisaruumi, tasub kaaluda eraldi sügavkülma või külmakirstu soetamist.


Kuivatamine 

Erinevalt külmutamisest muudab kuivatamine värskete saaduste maitset, seda põhjusel, et vee eemaldamisel muutub ka suhkru tasakaal. Muutuvad ka tekstuur ja suurus. Enamasti võivad kuivatatud köögi- ja puuviljad korraliku säilitamise korral püsida värsked kuni aasta. Kuivatamise meetodeid on 3: ahjus, puuviljakuivatis ja lihtsalt pimedas ja kuivas ruumis. Viimane meetod sobib üksnes ürtide kuivatamiseks, sest nendest eraldub niiskust väga vähe.

kuivatatud puuviljad ja pähklid kausis

Ahjus kuivatamine:

  • Ettevalmistus. Kõigepealt eemalda mustus. Seejärel keeda ja jahuta köögivilju nii nagu külmutama asudes. Puuviljade ja marjade puhul jäta antud samm vahele. Nende puhul on oluline vaid hoolikas pesu ja kuivatus. Seejärel tükelda saadused sobiva suurusega tükkideks. Ära jäta liiga pakse ega suuri tükke, vastasel juhul võtab kuivamine lihtsalt tunduvalt kauem aega.
  • Kuivatamine. Kuumutage ahi umbes 60 kraadini. Asetage puu- ja köögiviljad piisavalt suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Seejärel pange vorm ahju ja jätke uks lahti. Kuivatamine võib kesta paar tundi kuni terve päeva, olenevalt sellest, mida parasjagu kuivatate. Kontrollige pidevalt, kas saadused on piisavalt kuivad, liiga pika kuivatamise korral võivad marjad ja viljad kõrbema minna.

Puuviljakuivatis kuivatamine:

  • Ettevalmistus. Identne ahjus kuivatamisele.
  • Kuivatamine. Aseta tükid spetsiaalsetele kandikutele, lülita seade sisse ja järgi juhiseid. Puuviljakuivatis kuivatamisele kulub tavaliselt kuni 12 tundi.

Sellest, kuidas endale kõige sobivam puuviljakuivati valida, saate lähemalt lugeda artiklist: Puuvilja-, marja-, seene- või juurviljakuivati: milline osta?

Konserveerimine

Konserveerimine pole mõeldud üksnes kurkide hoiustamiseks. Kui kasvatad porgandeid, rediseid, ube, kapsaid, tomateid, õunu või ploome, siis sobib ka neid ideaalselt konserveerida. Põhimõtteliselt on võimalik säilitada kõike, vajate vaid maitsvat retsepti. Üheks konserveerimise meetodiks võib olla toodete kiire säilitamine või eelnevalt marineerimine.

erinevad hoidised laua peal korvis

  • Purkide ja kaante steriliseerimine. Kuumutage ahi 100 kraadini, seejärel asetage sellesse nõu hästi pestud purkidega ja eelsoojendage neid umbes 30 minutit. Asetage kaaned kuuma vee sisse ja hoia või puhasta neid alkoholiga immutatud vatitupsuga.
  • Valmistage köögi- ja puuviljad ette. Leia endale meelepärane retsept, lõika kõik saadused soovitud suurusega tükkideks ja järgi retsepti, et tooted konserveerimiseks ette valmistada.
  • Villimine. Kõige olulisem, et köögiviljade või puuviljade vedelik oleks kuum. Kui valite marineerimise meetodi, peaksid kuumutama ka vedelikku, milles tooteid marineeriti. Purgid peaksid olema veidi jahtunud, kuid siiski piisavalt kuumad. Vastasel juhul võivad purgid puruneda
  • Hoiustamine. Purke tuleks hoida jahedas ja pimedas ruumis.

Pole oluline, millise kolmest meetodist valid, alati tuleb järgida erilist hügieeni. Toiduvalmistamiseks mõeldud nõud tuleb kuumutada, puhastada ja pesta. Vastasel juhul riknevad saadused juba enne talve tulekut. Samuti tasub külmutamisel meeles pidada, et kõige parem on köögivilju enne sügavkülmikusse asetamist kergelt läbi keeta ning karpidesse pakkida ainult täiesti kuivatatud saadused. Hoidiste tegemise puhul on oluline kontrollida, et jahtunud purkide kaaned oleks korralikult kinni. Kuivatamisel ole kannatlik, halvasti kuivatatud puu- ja köögiviljad muutuvad lihtsalt vesiseks.

Klientidele meeldib see postitus

4.2/5
5 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?