- Kasuta sügavkülmutamiseks mõeldud karpe või kotte
- Eralda portsjonid
- Toitude eraldamiseks kasuta alumiiniumist vahendeid
- Soeta vakuumtihend
- Ära pane sügavkülmikusse äsja valmistatud toitu
- Enne sügavkülmutamist valmista toit ette
- Kasuta silte ja hoida silm peal säilimistähtaegadel
- Sügavkülmuta toit koheselt
- Ole toidu sulatamisel ettevaatlik
- Väldi nende toitude sügavkülmutamist
- Elektri puudumisel käitu nii
- Ära säilita toite rohkem kui ette nähtud
Me kõik teame, et valedes tingimustes hoitud rikneb toit kiiresti ning muutub kõlbmatuks, mispärast on oluline järgida pakenditel olevaid säilitamistingimusi. Enamus toite vajavad pikaajaliseks säilitamiseks suuremaid miinuskraade, et säilitada endas vajalikud toitained ning takistada bakterite levikut. Samas vajavad ka toiduained erinevaid lähenemisviise, et neid efektiivselt sügavkülmutada.
Kasuta sügavkülmutamiseks mõeldud karpe või kotte
Sügavkülmutamisel tuleks vältida klaasist säilitusmaterjale, mis võivad suure temperatuuri vahetuse puhul puruneda. Valides sügavkülmutamiseks mõeldud kotte ei tohiks neid kindlasti segi ajada võileiva kottidega. Sügavkülmutamiseks mõeldud kotid on valmistatud paksemast plastikust, mis sisaldab endas lisaaineid, et kott ise ei kaotaks madalamates temperatuurides oma kuju ega toimet.
Eralda portsjonid
Kui võimalik, sügavkülmuta toitu eraldi portsjonites. See aitab toidul kiiremini külmuda ning see aitab ka toitu kokku hoida. Nimelt võttes korraga sügavkülmikust suurtes kogustes toitu ei tohiks enam seda uuesti sügavkülmutada, kui see juba üles soojenenud on. See võib bakteride levikule anda hoo sisse, mistõttu eralda näiteks supid ja puljongid väikestesse sügavkülmikusse mõeldud kottidesse.
Toitude eraldamiseks kasuta alumiiniumist vahendeid
Kasuta alumiiniumist õhukesi kandikuid, et hoida sügavkülmutamisel eraldi marju, banaanitükke, rohelisi ube või muid sarnaseid toiduained, mis muidu külmuksid kokku. Eralda need kandikul, sügavkülmuta need ning alles seejärel pane need plastikkottidesse.
Soeta vakuumtihend
Me kõik teame, et õhk paneb toidu kiiresti riknema. Seepärast on ka poes enamus toidud pandud vaakumpakendisse. Samas on äärmiselt raske sulgeda karpe või sügavkülmutuskotte nii, et vahele ei jääks õhku. Kui kasutate sügavkülma palju, on soovituslik muretseda vakuumtihend külmkapile, mis eemaldab kapist kogu õhu. Kindlasti peaksid toidu säilitamisel ka kogu toidu tihedalt kilesse või karpi panema, sest ka need õhuaugud võivad negatiivselt mõjuda.
Ära pane sügavkülmikusse äsja valmistatud toitu
Kui oled just valmistanud toidu, siis väldi selle kohest sügavkülmutamist. Toidu jaoks on järsk temperatuurimuutus ohtlik, mispärast võib toit paratamatult minna riknema. Lisaks mõjutab soojus ka üleüldist sügavkülmiku temperatuuri ning see omakorda teisi toite, mida oled sügavkülmutanud, muutes selle kõlbmatuks.
Enne sügavkülmutamist valmista toit ette
Kõige parem viis on toidud lõigata nad nii, nagu need söömiseks on mõeldud. See tähendab seda, et porgandid tuleb koorida ja viilutada, brokoli tuleb lõigata õisikuteks, paprikatelt eemaldada seemned ning lõikata, kana ja kala lõigata väikesteks tükkideks ja panna eraldi kottidesse jne.
Kasuta silte ja hoida silm peal säilimistähtaegadel
Isegi kui toit on sügavkülmas, ei säili see igavesti. Sellepärast on oluline panna toitudele sildid, mis viitavad, millal on toit sügavkülmutatud ja millal toit enam ei kõlba. Nii saad ka kergemini oma sügavkülma organiseerida ja alati nautida värsket toitu.
Sügavkülmuta toit koheselt
Ära oota kuni kana säilivustähtaeg on lõpuni jõudmas, et saaksid selle sügavkülma panna alles siis, kuna Sa ei jõudnud seda varem valmistada. Toite tuleks sügavkülmutada siis, kui sellel on parim kvaliteet. Seepärast on soovituslik toit panna kohe sügavkülma, kui oled poekotiga koju jõudnud. Paljudel külmikutel on olemas ka kiire külmutusprogramm, mis aitab toidul kiiresti külmuda.
Ole toidu sulatamisel ettevaatlik
Toitu ei tohiks kohe peale sügavkülmutamist panna keevasse vette või sulatada köögilaual. Lisaks ei tohiks toitu kunagi sulatada ruumi temperatuuril rohkem kui 2 tundi. Kuigi on toit sisemuselt veel jääs, soojeneb selle pealiskiht ruttu, mispärast hakkavad ka bakterid vohama. Sulatamiseks kasuta külmiku abi, kus on stabiilne temperatuur. Lase toidul umbes 5 tundi tavakülmikus sulada või sulata neid külmas vees ning vaheta vett iga poole tunni järel. Enamus mkrolaineahjudel on samuti olemas spetsiaalne sulatamiseks mõeldud režiim. Kindlasti valmista toit kohe, kui toiduained on sulanud.
Väldi nende toitude sügavkülmutamist
Toidud, mida ei ole soovituslik sügavkülmutada, on keedetud ja toored munad ning kõrge veesisaldusega puu- ja köögiviljad: kapsas, kartul, õun, kurk, redis, sidrun, arbuus ja idud. Võimalusel väldi ka piimatoodete (jogurt, sulajuust, kodujuust, piim) ja karastusjookide sügavkülmutamist.
Elektri puudumisel käitu nii
Kui peaks juhtuma, et teie kodus pole järsku elektrit, siis ei tohiks sa mingil juhul avada külmiku ust. See annab külmal õhul külmikust põgeneda, mis tähendab seda, et toit tuleb kohe ära visata või ära süüa. Nimelt külmikusse kinni jäänud külm õhk võimaldab külmutada toitu kuni 24 tundi.
Ära säilita toite rohkem kui ette nähtud
Liha
- Lambaliha - 9 kuud
- Sea- ja veiselihast kotletid - 4–6 kuud
- Sealiha/veiseliha praad - 4-12 kuud
- Terve kana/kalkun - 12 kuud
- Tükkideks lõigatud kalkun/sealiha/veiseliha - 3-4 kuud
- Kana/kalkunirind - 9 kuud
- Mis tahes keedetud liha -2-3 kuud
Mereannid
- Väherasvane kala -6 kuud
- Rasvane kala - 2-3 kuud
- Keedetud kala - 4-6 kuud
- Suitsukala -2 kuud
- Krevetid - 3-6 kuud
- Koorikloomad - 2-3 kuud
Valmistoidud
- Keedetud vormiroad - 3 kuud
- Munadega vormiroad - 1-2 kuud
- Pitsa -1-2 kuud
- Teleõhtusöögid -3-4 kuud
Muud toiduained
- Marjad - 9-12 kuud
- Juur- ja köögiviljad -8-12 kuud
- Valmis sai või leib - 2-3 kuud
- Saia või leiva tainas - 1 kuu
- Muffinid -6-12 kuud
- Pähklid -3 kuud
- Mahl - 6 kuud
- Puljong ja supp - 2-3 kuud
- Maitsetaimed - 12 kuud