Kasulikud nõuanded

5 näpunäidet, kuidas ideaalset kohvi valmistada

erinevat sorti kohvid tassides
02.07.2020

Kui Sina oled üks nendest, kes vajab igaks hommikuseks äratajaks tassitäit kohvi, et olla terve päev produktiivne ja tegus, siis kindlasti väärtustad ka head kohvi maitset. Kui oled alati mõelnud, kuidas Sinu lemmikud kohvikud alati nii maitsvat kohvi teevad, siis tasub kindlasti tähelepanu pöörata nendele näpunäidetele.

1. Kasuta kõrgkvaliteediga kohviube

Kui jutt käib kohvist, on hea maitsesse investeerimine igati mõeldav. Hea kohvi saladuseks on kõrgkvaliteediga kohvioad. Seepärast tasub kindlasti jahvatatud kohvi asemel eelistada just kohviube, mis tuleks valida järgnevate nimede vahel.

kohvioad

Araabika

Araabika kohvioad on maailma kõige populaarsemad ning seda on kasutatud juba kohvitööstuse algusest. Nendest ubadest võid leida nii šokolaadi, pähklite, karamelli, marjade ja muude puuviljade maitseid. Maitset mõjutab ka röstimisaste, kasvupinnas ja päritolumaa. Neid kohviube kasvatatakse troopilises kliimas - parimad oad tulevad Lõuna-Ameerikast ja Aafrikast, olgugi et peamiseks tootjaks on Brasiilia.

Robusta

Kui armastad tugevat ja mõrudat maitset, mille järelmaitse meenutab veidi teravilju ja pähkleid. Seda tüüpi kohv on kõrge kofeiinisisaldusega ning sobib ideaalselt piimaga jookide tegemiseks. Lisaks sellele on see vastupidavam kahjurite suhtes, suudavad kasvada madalamatel kõrgustel ning ilmastikuolud neid ei mõjuta. Seepärast on nende kasvatamine levinud eelkõige Aafrika riikides.

Libeerika

Seda tüüpi kohviube kasutatakse kõige vähem. Kohviube röstides kaotavad need oma värvi ja maitse, mispärast ei ole see uba ka väga kasutusel. Pigem kasutatakse neid teiste ubadega segudes.

2. Pööra tähelepanu kohvioa röstimisastele, tootjale ja värksusele

Lisaks õigesti valitud kohvioale pööra tähelepanu ka muudele näitajatele nagu kohvioa tüüp, tootja, röstimisaste ja värskus. Lisaks tüübile mõjutavad kohvimaitset ka need näitajad.

Tootja

Võta teadmiseks, et kuigi võib kohvioa tüüp olla sama, toodavad tootjad ka neid erinevalt. Osad tootjad mõrudamat, osad puuviljast ja osad mahedat kohvi või hoopiski seda kõike ühes. Seepärast tutvu pakendil oleva kirjeldusega ning seejärel otsusta, kas antud kirjeldus vastaks Sinu maitsega.

Röstimisaste

Kõrge kvaliteediga kohviubade puhul kasutatakse eelkõige heledat röstimist, et ubadele jääks rohkem alles nende iseloomulikku naturaalset maitset. Keskmist rösti kasutatakse eelkõige kohvisegude puhul, mille puhul on võimalik saavutada kergelt karamelli või tumeda šokolaadi maitse. Tume röst võrdub nimega espresso, mis tagab tugeva maitse ja suure kofeiinisisalduse.

Värskus

Parim kohv on värske - mida kauem on pakk avatud, seda kiiremini tuhmub nende maitse. Seepärast pööra tähelepanu kohvi röstimise kuupäevale.

3. Kasuta professionaalselt kohvimasinat

Üheks peamiseks hea kohvi saladuseks on õige masina valimine. Enamus kodudes on levinud just filterkohvimasin, küll aga ei ole võimalik nendega just neid jooke, mida pakutakse kohvikutes. Sellel puudub piimavahustaja ning mitmed teised funktsioonid, vaid võimaldavad teha vaid tavapärast kohvi. Kapselkohvimasina eeliseks on mugav kohvi valmistamine ning kapslite mitmekülgsus - erinevad kapslid võimaldavad proovida erinevaid maitseid. Kui siiski väärtustada parima kvaliteediga kohvi, võiksid eelistada hoopsiki espressomasinat. See professionaalne masin võimaldab teha erinevaid kohvijooke nagu cappuccino, latte, mocha, macchiatod ja paljud teised. Need masinad on just levinud kohvikutes ning neid on lihtne kasutada.

4. Harjutamine teeb meistriks

Kui oled leidnud enda lemmikjoogi - olgu selleks latte, cappuccino, tavaline must kohv, mocha, macchiato või hoopiski frappe - on aeg hakata selle tegemist harjutama. Kuigi ei ole kohvi tegemine raketiteadus, kujunevad ikkagi ajaga välja iseloomulikud tehnikad ja viisid, kuidas saavutad just sellise kohvi nagu Sa ise soovid ja eelistad.

cappuccino kohv

5. Puhasta oma kohvimasinat regulaarselt

Kohvioad sisaldavad endas õli - seetõttu tuleb masina puhastamine mõne aja tagant kasuks. Kui Sa oma kohvimasinat regulaarselt ei puhasta, jääb õli masinasse ning see hakkab kohvi maitset mõjutama. Seepärast võid vahepeal tunda kohvi maitses ka kergelt kõrbenud maitset, kuna kohvimasin töötab kõrgel kuumusel ning me kõik teame, kuidas õli kuumusele reageerib. Seetõttu on oluline kohvimasinat vähemalt kord päevas puhastada. Kuna iga kohvimasin on erinev, tasub kindlasti tutvuda kasutusjuhendis oleva juhendiga, kuidas puhastada oma masin võimalikult hästi.

Võttes arvesse neid näpunaiteid, on Sul võimalus kodus valmistada samal tasemel kohvi nagu seda teevad kohvi valmistamisele keskendunud kohvikud. 

Kuidas hindate seda postitust?