Kasulikud nõuanded

Mis on tandoori ahi ja mida sellega teha saab?

Vaata kõiki tandoori ahjude pakkumisi
29.03.2021
liha, naan ja köögiviljad kõpsevad tandooris

Need, kes armastavad India toitu, võivad olla juba tuttavad tandoori toiduvalmistamise maitse ja leegiga. Kuid isegi suurim India toidu tegija võib ikkagi imestada, mis see tandoori ahi on ja mida sellega ikkagi teha saab?

Tandoori on sõna tandoor omadussõna vorm, mida nimetatakse vertikaalseteks saviahjudeks, mida kasutatakse lihast kuni leiva küpsetamiseks. Tandoore ei leidu ainult Indias - paljud Lähis-Idas, Aasias, Pakistanis ja Ida-Euroopas asuvad kultuurid kasutavad toiduvalmistamiseks tandoore, ehkki kõige klassikalisem stiil on tavaliselt seotud Punjabi piirkonnaga India põhjaosas ja Pakistanis. Varem oli väga tavaline, et väikeses külas või asulas oli ühine tandoor ja Punjabi maapiirkonnas on tänapäevalgi kohti, kus kogukond tandoori jagab.

tandooris tehtud india toit

Mis on tandoori küpsetamine?

Paljud inimesed arvavad ekslikult, et mõiste „tandoori“ viitab retseptile. Seda terminit saab siiski paremini kasutada kogu toiduvalmistamise stiili kirjeldamiseks. Tavaliselt hõlmab tandoori küpsetamine liha marineerimist ja küpsetamist tandoori ahjus intensiivsel tulel. Marinaad koos selle ülikuumutatud tehnikaga on need, mis on määravad tandoori toiduvalmistamisel, eristades seda teistest toiduvalmistamise stiilidest kogu maailmas.

Enamikus tandoori retseptides kasutavad kokad liha küpsetamiseks jogurtipõhist marinaadi, et saavutada enne küpsetamist soovitud maitsed. Jogurtis sisalduv looduslik happesus muudab selle suurepäraseks marinaadiks. Lisaks võimaldab selle viskoossus liha hästi koos hoida ning hoiab ürte ja vürtse paigas. Tavalises tandoori marinaadis kasutatavad vürtsid on järgmist:

  • Ingver
  • Küüslauk
  • Koriander
  • Cayenne'i pipar
  • Garam Masala
  • Kurkum
  • Safran

Mis on tandoori ahi?

Tandoori ahjud on saviahjud, mida kasutatakse juba üle 5000 aasta ja mida seostatakse kõige sagedamini India Punjabi piirkonna ja Pakistaniga. Põhimõtteliselt on selline ahi silindrikujuline, vertikaalne savipott, mis on loodud vastu pidama äärmiselt kõrgetele temperatuuridele. Erinevalt horisontaalsetest ahjudest, mida leidub praktiliselt igas Lääne köögis, pole tandooridel vertikaalset ust, mille kaudu toit ahju panna ja sealt välja võtta. Selle asemel tuleb liha ja köögiviljad varraste otsa panna ning ülemisest avausest ahju panna.

tandoori ahi

Tavaliselt kaevatakse tandoori ahjud, kas maa sisse või ehitatakse aedikusse. Seda tehakse selleks, et kaitsta kokkasid saviahju kuuma pinnaga kokkupuute eest. Samuti aitab see paremini kuumust hoida toidu ümber, et pakkuda tõelist tandoori stiilis einet.


Mida tandoori ahjus teha saab?

Tandoori ahjus saate süüa peaaegu kõike. Kalast ja lambalihast seente ja suvikõrvitsateni - ideaalse söögikorra valmistamise võimalusi on lõputult. Muidugi on üksikuid roogasid, mida võib pidada tandoori toiduvalmistamise alustaladeks. Need on näiteks:

  • Tandoori kana
  • Tandoori Momos (idamaade aurutatud täidisega pelmeenid)
  • Naan
  • Tandoori lammas

Eriti just naan on tanduuris valmistamiseks suurepärane roog. Tainas kleepub tanduuri ahju küljele, mullitades ja söestudes täiuslikult, saavutades tõeliselt autentsed maitsed. Võite tandooris ilma liigse vaevata valmistada isegi täidetud naane. Toidu lihtsaks ja ohutuks ahjust välja võtmiseks pidage lihtsalt meeles, et teil oleksid pajalapid käepärast!

naani küpsetamine tandooris

Kuidas tandoori ahjus süüa teha?

Tandoori küpsetamine hõlmab marineeritud liha ja köögivilja varrastamist ja vertikaalset sisestamist tandoori ahju ülaosas oleva avause kaudu. See on äärmiselt lihtne tehnika: kui vardad on paigas, on kokal vaja vaid kannatlikkust, kuni söök lihtsalt valmib. Kuna tanduure kuumutatakse nii võimsalt, kulub enamiku söögikordade valmimiseks vähem kui 20 minutit.

Suurim võitlus, mida tandoori kasutamisel ületada, on esialgne soojusšokk selle avamisel. Neile, kes pole ülikuuma toiduvalmistamise stiiliga tuttavad, võib see esialgu veidi harjumatu olla. Ärge unustage olla tähelepanelik ja hoida tuleohtlikke materjale ahju välisküljest ohutus kauguses. Intensiivsuse vähendamiseks võite ka lihtsalt ahju läheduses olles kasutada pajakindaid, kui teie käed on eriti tundlikud kuumuse suhtes.

Klientidele meeldib see postitus

5/5
1 Ostja hinnang

Kuidas hindate seda postitust?