Kasulikud nõuanded

Kõik, mida võiks teada kuumaõhufritüüridest

04.04.2023
tervislik kuumaõhufritüüri retsept

Armastad fritüüritud toite, kuigi tead, kui ebatervislik see on? Mis oleks, kui ütleksime, et saad maitsvaid fritüüritud roogasid endale lubada südamepiinu tundmata? Nimelt on loodud suurepärane tervislik alternatiiv kuumaõhufritüüri näol. Kuumaõhufritüür on ideaalne valik neile, kes ei suuda mitte kuidagi fritüüritud roogadest loobuda.


Mis asi on kuumaõhufritüür?

Seadme tööpõhimõte sarnaneb ahju põhimõttele, kuna toitu küpsetatakse kuuma õhu abil, kuid lõpptulemus sarnaneb rohkem kuumas õlis praetud toidule. Erinevalt ahjust on seadme ülaosas kütteelemendile lisaks väike ventilaator, mis paneb kuuma õhu ringlema. Õhu liikumise tõttu omandab toit kuumas õhus praetud toidule omase krõbeda välimuse, toit jääb seest pehmeks, kuid mitte rasvaseks. Nii tavalistes kui kuumaõhufritüürides valmib toit ülikiiresti. Kuumaõhufritüür ei vaja aga isegi eelsoojenemiseks aega, samal ajal kui tavalise fritüüri puhul kulub sobiva temperatuurini soojenemiseks umbes 10 minutit.

must kuumaõhufritüür

Kuumaõhufritüüris toitu valmistades ei vaja sa õli, võid roogasid vaid kergelt õliga piserdada. Just madala või täiesti olematu õlikoguse tõttu muutub toit tervislikumaks ja võite seda tunduvalt sagedamini muretult nautida. Ka õlid ei ole kõik üdini ebatervislikud, kasutage neid lihtsalt mõistlikus koguses. Näiteks tasub roogasid maitsestada oliivi-, seesami-, lina-, pähkli- või isegi kõige tavalisema päevalilleõliga, kasuta lihtsalt õli mõistlikus koguses. Samuti tasub meeles pidada, et küpsetamisel tuleks toidu vahele jätta ruumi õhu ringlemiseks – jäta korvi sisse piisavalt ruumi. Seetõttu tasub suuremal perel soetada veidi suurem ja mahutavam seade, millega mugav korraga suurem ports toitu küpsetada.


Fritüür, mis pole üksnes friikartulite valmistamiseks?

Mahlased praed, maitsvad taimetoidud ja magustoidud. Põhimõtteliselt võib fritüüris küpsetada peaaegu kõike seda sama, mida ahjuski, kuid fritüüris on teil võimalik toitu küpsetada vähemalt 30 kraadi madalamal temperatuuril ja ajaliselt poole rutem.

Köögiviljad

  • Võid küpsetada: lillkapsas, rooskapsas, tomatid, spargel, paprika, kõrvits, kartul, maisitõlvikud, porgand, suvikõrvits, peet.
  • Ei sobi küpsetada: brokkoli (kuigi pannil on brokolit väga mugav praadida, siis fritüürides see kuivab ja kaotab oma maitse), fritüüris ei soovitata küpsetada ka erinevaid lehtköögivilju.

köögiviljade valmistamine kuumaõhufritüüriga

Puuviljad

  • Võid küpsetada: puuvilju, mida tavaliselt küpsetad ka ahjus, näiteks banaanid, õunad, pirnid või muud sarnased puuviljad.
  • Ei sobi küpsetada: väga mahlaseid puuvilju, vältida tasub ka erinevaid marju.

Liha

  • Võid küpsetada: peekon, kana, kalkun, sealiha, veiseliha, vasikaliha, küülik. Põhimõtteliselt sobilik kõikidele lihatüüpidele, eelnevalt tasuks lihtsalt uurida, millise temperatuuri juures üht või teist rooga küpsetada, sest liigne kuumus võib liha kõrvetada või kuivatada.
  • Ei sobi küpsetada: võid praadida mis tahes liharoogasid.

liha küpsetamine kuumaõhufritüüris

Mida tuleks kuumaõhufritüüri kasutades vältida?

Kuigi fritüürida saab peaaegu kõike, võib mõne roa valmistamine tekitada veidi segadust ning lõpptulemus ei pruugi olla selline nagu lootsite.

5 näpunäidet praadimiseks:

  1. Suured lihatükid või terve kana. Kui fritüür on ülekoormatud, pole piisavalt ruumi õhu ühtlaseks ringlemiseks, selle tulemusel toit kas ei küpse või küpseb ebaühtlaselt.
  2. Toit on maitsestatud rikkaliku kastme või vürtsidega. Kaste tilgub lihalt maha ning kõrbeb, kõrbema võivad minna ka vürtsid.
  3. Pole võimalik küpsetada mõõdukalt praetud liha, sest fritüür küpsetab toitu liiga äkiliselt.
  4. Taignas road. Kui soovid fritüürida Tempura-krevette või valmistada kevadrulle, siis tuleks neid eelnevalt õliga pritsida või kergelt pannil läbi praadida.
  5. Kuiv toit, mis vajab valmimiseks vett. Riisi, tatart ja teisi kuivaineid ega makarone ei ole kahjuks fritüüriga võimalik valmistada.

kuumaõhufritüüri kasutamine toidu valmistamiseks

10 kõige populaarsemat õhufritüüri


Kasulikke külgi on fritüüril kuhjaga, ent iga seade võtab köögis omajagu ruumi, mistõttu tuleb põhjalikult läbi mõelda, kui väga kuumaõhufritüüri endale vajad. Mõtle, mitu korda nädalas sööd pannil või ahjus praetud toite. Kui naudid praetud roogasid üsna sageli ja soovid säästa aega ning valmistada tervislikumat toitu, siis tasub õhufritüür kindlasti soetada.

Klientidele meeldib see postitus

4.7/5
26 Ostja hinnangud

Kuidas hindate seda postitust?